Utrikesfödda föräldrar

Att vara ny i Sverige innebär många nya saker att lära sig, att förstå, att känna till. En viktig del är att få kunskap om hur det är att vara familj i Sverige, vilka skyldigheter man har som förälder och vilka rättigheter barnen har. Men också vilket stöd som finns att få av samhället via exempelvis skola, vård och socialtjänst.

En man sitt på huk och håller om ett lite barn som står bredvid. Mannen pekar på något som barnet tittar på.

Rapporter/studier

Mottagandet av nyanlända barn i familj: generella faktorer, risk- och skyddsfaktorer

För att få en bättre bild initierade Länsstyrelsen Skåne, inledningsvis i samverkan med Skånes Kommuner, under 2019 en kunskapsöversikt samt kartläggning som genomförts av Lunds universitet. Resultaten från kartläggningen bidrar tillsammans med kunskapsöversiktens slutsatser till en grund för rekommendationer i rapporten gällande kommunalt mottagande av nyanlända barn i familj med ett stärkt barnrättsperspektiv.

Rapporten mottagandet av nyanlända barn i familj: generella faktorer, risk- och skyddsfaktorer. En kunskapsöversikt och kartläggning

Egenmakt och jämställdhet i förädraskapsstöd för utrikesfödda pappor – en kvalitativ studie

”Pappa kom hem” är en satsning på föräldraskapsstöd för utrikesfödda män som finansierats av Länsstyrelsen Kronoberg. I sin masteruppsats vid Linnéuniversitetet intervjuade Jimmy Fungmark deltagande pappor om upplevelsen och behovet av föräldraskapsstöd i det nya hemlandet. Resultatet var både väntat och oväntat.

Masteruppsatsen Egenmakt och jämställdhet i föräldraskapsstöd för utrikesfödda pappor

Webbplatser

Information till utrikesfödda föräldrar

På informationsverige.se finns kan den som är ny förälder i Sverige hitta information om föräldraskap och vart du kan vända dig i olika situationer som rör ditt barn.

Att vara förälder i Sverige

Infogeneratorn

Vill du kunna ge information om föräldraskapsstöd, våld och tvångsäktenskap på flera olika språk? Länsstyrelsens verktyg ”Infogeneratorn” hjälper dig som arbetar i kommun, region och idéburen sektor med översatt information på 20 olika språk inom kategorierna föräldraskapsstöd, könsstympning, människohandel, prostitution, tvångsäktenskap och våld i nära relationer.

Infogeneratorn

Broschyrer / foldrar

Filmer / media

Föreläsningar

Litteratur

Rapporter/studier

Utbildningar

Länkar

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.