Att vara ny i Sverige innebär många nya saker att lära sig, att förstå, att känna till. En viktig del är att få kunskap om hur det är att vara familj i Sverige, vilka skyldigheter man har som förälder och vilka rättigheter barnen har. Men också vilket stöd som finns att få av samhället via exempelvis skola, vård och socialtjänst.
För att få en bättre bild initierade Länsstyrelsen Skåne, inledningsvis i samverkan med Skånes Kommuner, under 2019 en kunskapsöversikt samt kartläggning som genomförts av Lunds universitet. Resultaten från kartläggningen bidrar tillsammans med kunskapsöversiktens slutsatser till en grund för rekommendationer i rapporten gällande kommunalt mottagande av nyanlända barn i familj med ett stärkt barnrättsperspektiv.
”Pappa kom hem” är en satsning på föräldraskapsstöd för utrikesfödda män som finansierats av Länsstyrelsen Kronoberg. I sin masteruppsats vid Linnéuniversitetet intervjuade Jimmy Fungmark deltagande pappor om upplevelsen och behovet av föräldraskapsstöd i det nya hemlandet. Resultatet var både väntat och oväntat.
Masteruppsatsen Egenmakt och jämställdhet i föräldraskapsstöd för utrikesfödda pappor
På informationsverige.se finns kan den som är ny förälder i Sverige hitta information om föräldraskap och vart du kan vända dig i olika situationer som rör ditt barn.
Vill du kunna ge information om föräldraskapsstöd, våld och tvångsäktenskap på flera olika språk? Länsstyrelsens verktyg ”Infogeneratorn” hjälper dig som arbetar i kommun, region och idéburen sektor med översatt information på 20 olika språk inom kategorierna föräldraskapsstöd, könsstympning, människohandel, prostitution, tvångsäktenskap och våld i nära relationer.
Forskning visar att en stödjande miljö runt individer och familjer skapar bättre förutsättningar för etablering. Under året har man inom Partnerskap Skåne arbetat för att bygga upp och testa en metod med syftet att göra individuellt stöd tillgängligt för nyanlända och deras familjer. Fokus är att stödja faktorer som påverkar psykisk hälsa och välbefinnande, och som även ger stöd i föräldraskapet.
Metoden som testas fokuserar på att identifiera och facilitera samordning av befintliga lokala stödresurser som tillsammans utgör en stödjande miljö runt individen.
Se filmer och läs mer om metodmaterialet på Partnerskap Skånes webbplats.